Auca de la gestió d’equipaments culturals i patrimonials
dimecres, 18 de desembre del 2024
Una auca per reflexionar sobre el futur dels equipaments culturals: cap a un model més social i participatiu
Des d’Adhoc Cultura, hem decidit impulsar una proposta creativa i reflexiva per als i les professionals de la cultura: una auca que convidi a imaginar el futur dels equipaments culturals i patrimonials. Aquesta iniciativa no és només un regal per aquestes festes de Nadal, sinó una eina per obrir un debat sobre el paper que podrien de tenir els espais culturals en la societat contemporània.
Un equipament cultural i patrimonial que no genera impacte social ni construeix vincles significatius pot acabar sent percebut com prescindible. Això situa a l’equipament en una posició vulnerable davant la presa de decisions per part d’alguns responsables polítics. Per això, creiem que és imprescindible reflexionar sobre com els equipaments poden esdevenir espais imprescindibles per a la comunitat.
Aquesta auca vol destacar la importància i la necessitat d’obrir els equipaments culturals a tothom com a espais de participació activa. L’objectiu és que no siguin només llocs per visitar, sinó espais on la ciutadania pugui implicar-se, dialogar i crear. Volem destacar la idea d’equipaments culturals socials, seguint el camí que ja han iniciat alguns d’aquests espais. Els centres culturals i museus han de transcendir la mera contemplació de col·leccions o espectacles per convertir-se en autèntics llocs de diàleg i creació.
Una auca que hem creat de forma conjunta amb en Ricard Fernández “EFA”, en Lluís Puigbert de Sid Estudi i l’equip d’Adhoc Cultura format per en Pep, la Laia, la Clara, la Mar, la Susi, la Mel, l’Elena i la Sandra. Hem volgut utilitzar un format tradicional català per obrir un debat actual: com poden evolucionar els equipaments culturals perquè les persones no només facin la visita, sinó que també els sentin com a propis?
A través de nou vinyetes, volem apuntar a solucions basades en la coordinació, la participació activa i la comunicació. El futur dels equipaments culturals i patrimonials no es pot entendre com una tasca individual, sinó com un repte col·lectiu. Amb aquesta iniciativa, des d’Adhoc Cultura volem contribuir a imaginar un nou espai: equipaments culturals més oberts, inclusius i participatius. Espais que siguin, per sobre de tot, llocs on l’art i la cultura no només es mostri, sinó que es visqui i es comparteixi.
El moment és ara, i el camí passa per escoltar, innovar i compartir. Aquesta auca és només un primer pas, sabem que no és una feina gens fàcil ni ràpida, però pretén mostrar un missatge fonamental: el futur dels espais culturals i patrimonials serà social o no serà.
Si vols rebre l’Auca de la gestió d’equipaments culturals i patrimonials en format paper, només has d’emplenar el següent formulari.