Adhoc Cultura

ARALAB HACKING JOVES I MUSEUS

dimarts, 25 de maig del 2021

Participar al ARALAB HACKIN Joves i Museus et suposa - Connectar amb joves professionals de l'àmbit dels museus i la gestió cultural - La possibilitat d'establir aliances amb altres museus - Formació amb Disseny thinking - Kit Metodologic d'innovació cultural - La creació d'un avantprojecte destinat al públic jove per implementar al museu

La paraula hackathon sorgeix de la contracció entre hack (en referència a hacker o programador) i marathon (marató). En el seu origen, les hackathons eren grans trobades entre programadors per arribar a una solució en el camp de la programació informàtica en un lapse d’entre 24 i 48 hores. Actualment, aquest concepte s’ha anat adoptant des de diferents sectors vinculats amb la creació i el disseny de projectes amb l’objectiu de recopilar i creuar diferents perspectives, punts de vista o idees. En aquest sentit pel disseny i concepció ARALAB HACKING  es pren aquest concepte de hackathon i es realitza al llarg de tota una jornada de 7 h de treball.

Al format hackató hi afegim el El Design Thinking (o “Pensament de disseny”) és una metodologia orientada a la ideació de solucions dins un marc proposat, la qual s’empra en el context de la professió i pràctica del disseny (d’aquí el seu nom). Aquesta metodologia es troba a l’auge en tots els camps vinculats amb la innovació, ja que presenta l’avantatge de tenir una aplicació molt estructurada i centrada 100% en l’execució pràctica en format de maqueta.

De forma concreta, ARALAB HACKING  aplica la metodologia del Design Thinking en la seva estructura en sessions, fases i l’ús de materials propis d’aquesta pràctica (com és el dossier i el material original de Manual Thinking). A més d’introduir alguns dels elements del Advanced creatives Problem Solving que ens ajudarà a redefinir els reptes/problemes a què ens enfrontem, generar noves idees i actuar sobre aquestes.

El primer ARALAB HACKING arriba com a resposta al repte de fer match entre els joves i els museus un repte debatut al Edcamp del passat 17 d’abril en el que va posar de manifest la necessitat de començar a emprendre projectes per aquest sector de la població.

ARALAB HACKING

JOVES I MUSEUS

15 juliol 2021

9,30 a les 19,00h

Museu del Ferrocaril de Catalunya

Plaça d’Eduard Maristany, s/n,

08800 Vilanova i la Geltrú,

Com ho farem?

Prèvia- >  Farem una selecció de 7 projectes de museus d’arreu de Catalunya, aquí us podeu preinscriure. Aquells seleccionats participaran en la sessió del pròxim 15 de juliol – DATA LÍMIT PREINSCRIPCIONS 14 de juny

Jornada de treball – >
Al llarg de 7h es treballarà de forma conjunta busant les millors solucions als reptes presentats

1er Grups de treball

S’organitzen grups de treball formats per: Museu + Joves + Professionals de diferents sectors

2on Descoberta i cerca de solucions
Que dedicaran tota la jornada a treballar de forma conjunta gràcies a metodologies centrades en el disseny thinking i el advanced creatives problem solving per tal de donar resposta tangible en format de prototip al repte presentat pel museu amb relació en fer match amb els joves.

3er Presentació de les solucions
D’aquesta sessió de treball en sortiran un total de set projectes co-creats en format de prototip per implementar al museu.

Implementació solució – >
Al llarg dels següents mesos s’establiran les pautes i els acords per poder implementar el projectes i poder avaluar-ne els resultats.

Participar al ARALAB HACKIN Joves i Museus et suposa:

  1. CONNECTAR AMB JOVES PROFESSIONALS DE L’ÀMBIT DELS MUSEUS I LA GESTIÓ CULTURAL
  2. LA POSSIBILITAT D’ESTABLIR ALIANCES AMB ALTRES MUSEUS
  3. FORMACIÓ AMB DISSENY THINKING
  4. KIT METODOLOGIC D’INNOVACIÓ CULTURAL
  5. LA CREACIÓ D’UN AVANTPROJECTE DESTINAT AL PÚBLIC JOVE PER IMPLEMENTAR AL MUSEU


Descobreix el nostre espai de suport mutu en el sector cultural, una proposta que neix de la preocupació i de les dificultats que han d'afrontar els diferents actors de l'escenari cultural davant d'un context marcat per la incertesa, el canvi i la inestabilitat. Un espai on alliberem els nostres aprenentatges, eines i metodologies. Una proposta d'acompanyament personalitzat en la cerca de recursos i d'informació d'interès per a agents culturals en el marc d'un context de gran incertesa